Otrzymuj bieżące wiadomości.

Podaj swój e-mail, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

nie teraz nie, dziękuję
Moje konto Moje konto

Kwas cytrynowy, kwasek cytrynowy spożywczy 1kg

7.20 zł + VAT
8.86 zł z VAT
Dodaj do ulubionych

Na stanie: 85 Dużo

Czas dostępności: Dostępny od ręki

Indeks/kod produktu: PHL.K03004

Waga: 2 kg

Producent: PHLChem

Opis produktu

Kwas cytrynowy, kwasek cytrynowy 1 kg / spożywczy E330

PHL.K03004 / opakowanie typ DOYPACK

Właściwości:

  • Wygląd zewnętrzny - bezbarwne kryształy
  • Główny składnik - 99,5 %
  • pH około 1,8 (50 g/l H20, 20 oC)
  • Zawartość chlorków ≤ 5 ppm
  • Gęstość 1,54 g/cm3 (20oC)
  • Ciężar nasypowy około 800-1000 kg/m3

Zastosowanie:

  • odkamieniaćz
  • środek czyszczący
  • usuwa plamy z dłoni np. po jagodach lub burakach
  • usuwa osady z kawy i herbaty
  • Szeroko stosowany dodatek do żywności
  • Regulator kwasowości w produki spożywczej
  • Znajduje zastosowanie jako przeciwutleniacz w napojach, przetworach
  • Jest stosowany jako dodatek smakowy i regulujący barwę produktów spożywczych
  • Stosowany w produkcji wyrobów czekoladowych i cukierniczych
  • Dodatek do żywności stosowany w produkcji przetworów owocowo-warzywnych
  • Stosowany w produkcji cytrynianów

Ponadto kwas cytrynowy znajduje zastosowanie w procesach produkcji:

  •     Papieru,
  •     Innych chemikaliów,
  •     Detergentów i środków czyszczących,
  •     Wyrobów budowlanych,
  •     Polimerów i wyrobów z tworzyw sztucznych,
  •     Rafinacji ropy naftowej,
  •     Farb i powłok lakierniczych,

Opakowanie:

Produkt pakowany w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe, zgrzewane w celu zachowania świeżości. Zamknięcie strunowe umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, co pozwala zachować długą świeżość produktów.

Więcej:

Kwasek cytrynowy wykorzystuje się w przemyśle spożywczym jako dodatek odpowiedzialny za stabilny poziom pH regulator kwasowości oraz przeciwutleniacz. Sam kwasek cytrynowy - E330 - nie jest środkiem konserwującym, ale dodanie nawet niewielkiej jego ilości znacząco obniża pH, co powoduje wytworzenie kwaśnego środowiska, w którym czas rozwoju drobnoustrojów ulega wydłużeniu, a witaminy są znacznie lepiej przyswajane przez ludzki organizm.
Dzięki takim warunkom witaminy i inne ważne składniki produktów żywnościowych wykazują dłuższą trwałość.
Poziom stosowania w produktach nie jest w żaden sposób określony bądź ograniczony.
Stosuje się go między innymi przy produkcji wyrobów czekoladowych i kakaowych, przetworów owocowych, nieprzetworzonych ryb, skorupiaków, mięczaków, a także przy paczkowaniu świeżo mielonego mięsa.
W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości przeciwutleniające do walki z wolnymi rodnikami, co ogranicza uszkodzenia komórek skóry i spowalnia procesy jej starzenia.

 

Masz pytania?

:
:
:
:

Poleć produkt

:
:
: